Tekstgrootte
Instellingen voor onderwijs, kinderopvang en zorg hanteren de meldcode “Huiselijk geweld en Kindermishandeling”. Het doel van deze meldcode is om mishandeling en huiselijk geweld te voorkomen en tegen te gaan. Jaarlijks zijn tienduizenden kinderen en volwassenen slachtoffer van mishandeling, verwaarlozing of misbruik.
Het gebruik van de meldcode is sinds 1 juli 2013 bij wet verplicht. De meldcode schept duidelijkheid over de te zetten stappen en ondersteunt daarmee de beroepskrachten. Het gaat er om dat er op tijd wordt gesignaleerd en dat er iets gedaan wordt met de signalen. In dit handelingsprotocol is beschreven hoe binnen PCBO wordt omgegaan met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit betekent dat de scholen en peutergroepen handelen volgens een bepaald stappenplan bij (vermoeden van) huiselijk geweld of kindermishandeling.
In dit protocol is de wijziging in het Besluit verplichte meldcode (van kracht vanaf 1 januari 2019) verwerkt. Het is in het gewijzigde besluit de professionele norm om een melding te doen bij Veilig Thuis als er vermoedens zijn van ernstig huiselijk geweld of ernstige kindermishandeling, door professionals vertaald in vermoedens van acute en structurele onveiligheid. Bij de aanpak van kindermishandeling staat het belang van het kind uiteraard altijd voorop. Om het belang van het kind daadwerkelijk de eerste overweging te laten zijn, is participatie van kinderen erg belangrijk. Daarom is in dit protocol ook een handreiking opgenomen voor betekenisvolle participatie van kinderen bij de uitvoer van de Meldcode.